top of page

Συνέντευξη Θέμη Χειμάρα στην εφημερίδα "Παρασκήνιο" και στην Άννα Καραβοκύρη

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ" το Σάββατο 13.08.2021 .- Υπό άλλες συνθήκες, όλοι θα επιστρέφαμε σταδιακά στην καθημερινότητα ύστερα από τη ραστώνη του Δεκαπενταύγουστου. Φέτος όμως η συνθήκη είναι εντελώς διαφορετική με τη χώρα προσπαθεί να συνέλθει από μία τραγωδία βιβλικών διαστάσεων. Θεωρείτε δίκαιη την έντονη κριτική στην Κυβέρνηση για λανθασμένους χειρισμούς;

Ειλικρινά, δεν έχω λόγια να περιγράψω αυτή την ανείπωτη τραγωδία. Περιουσίες, σπίτια, ζώα, καλλιέργειες χάθηκαν μέσα στην πύρινη λαίλαπα. Οι δεκάδες διάσπαρτες εστίες φωτιές, η τοπογραφία και οι καιρικές συνθήκες ακραίου καύσωνα και ξηρασίας διαμόρφωσαν ένα φριχτό σκηνικό το οποίο έχει αφήσει βαθιές πληγές στην Αττική, στην Εύβοια, στην Πελοπόννησο και αλλού.

Πρωταρχικός στόχος του κρατικού μηχανισμού ήταν η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Το σύστημα εκκενώσεων λειτούργησε καλά και έτσι καταφέραμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Σίγουρα έγιναν λάθη. Σίγουρα υπήρξαν παραλείψεις ή και λανθασμένες εκτιμήσεις, οι οποίες θα πρέπει να εντοπιστούν και να οδηγήσουν στην εφαρμογή πολιτικών που θα αποτρέψουν την επανάληψη τέτοιων καταστροφών.


- Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα δεδομένα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για την «επόμενη ημέρα»;

Αυτή τη στιγμή, είναι απολύτως απαραίτητη η ψυχραιμία και η ενότητα.

Ταυτόχρονα, είναι εξαιρετικά κρίσιμο να μεριμνήσουμε άμεσα για την αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών που επλήγησαν, ώστε να μην αντικρίσουμε ξανά εικόνες σαν αυτές του «Ιανού».

Ήδη η Ελληνική Κυβέρνηση δρομολόγησε σειρά ανακουφιστικών μέτρων στήριξης για τους πληγέντες συμπολίτες μας και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει για όσο χρειαστεί.

Από κει κι έπειτα, πρέπει επιτέλους να κοιτάξουμε κατάματα την κλιματική αλλαγή. Πιθανώς πολλοί να έχουν αντιληφθεί τον καταλυτικό της ρόλο, όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά. Ο σχεδιασμός για την πρόληψη και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών πρέπει να επικαιροποιηθεί και να τροποποιηθεί ανάλογα.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαμε και στο «Ελλάδα 2.0», όπου συμπεριλαμβάνονται στοχευμένες μεταρρυθμίσεις για την προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και των υποδομών του, όπως το Εθνικό Σχέδιο αναδασώσεων, καθώς και σημαντικά έργα πολιτικής προστασίας, όπως είναι η υπογειοποίηση και η αναδιάταξη του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος σε ευάλωτες περιοχές.- Ας ελπίσουμε ότι θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης. Εσείς πως αποφασίσατε να μπείτε στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Για να αναλάβω την ευθύνη. Την ευθύνη των πράξεων, την ευθύνη των επιλογών, της συνδιαμόρφωσης των αποφάσεων, η οποία μου αναλογεί ως πολίτης της Φθιώτιδας, της Ελλάδας.

Προτιμώ να είμαι στην πρώτη γραμμή της μάχης παρά στα μετόπισθεν.


- Αυτό δεν ακούγεται κάπως ρομαντικό στις μέρες μας;

Θα με πείτε ρομαντικό! Ας είναι!

Έτσι κι αλλιώς, νομίζω λείπει ο ρομαντισμός πλέον από την πολιτική. Τα πολλά χρονιά της κρίσης μας στέρησαν αισιοδοξία, χαμόγελα, ελπίδα για το καλύτερο. Ως ένας μικρός ελεύθερος επαγγελματίας μιας πόλης της ελληνικής Περιφέρειας, γνωρίζω από πρώτο χέρι τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες της αγοράς. Θέλω να παλέψω με όποιες δυνάμεις διαθέτω για να επαναφέρω αυτό το χαμόγελο στον τόπο μου τη Φθιώτιδα, εκεί που ζούμε και εργαζόμαστε, εκεί που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.

Αυτή είναι η κορυφαία ευθύνη κάθε πολίτη και αυτή επέλεξα να αναλάβω και να υπηρετώ από την πρώτη στιγμή που μπήκα στον πολιτικό στίβο.


- Είστε ένας δραστήριος και επιτυχημένος νέος επιχειρηματίας και παράλληλα νέος βουλευτής. Πώς συνδυάζονται αυτά;

Σε αντίθεση με αυτό που θα φαντάζονταν πολλοί, προσπαθώ να αναπτύσσω την επιχειρηματική μου δραστηριότητα και όχι να ρίξω ρυθμούς. Αυτό έχει να κάνει με την δική μου, εσωτερική ισορροπία. Όσο συνεχίζω να είμαι ισχυρός επαγγελματικά, τόσο ενισχύω την ανεξάρτητη και αδέσμευτη άσκηση των πολιτικών μου καθηκόντων. Με βοηθά να παραμένω ανεπηρέαστος από κάθε λογής πιέσεις. Να μην βλέπω την πολιτική ως επάγγελμα, αλλά μόνο ως το πεδίο της κοινωνικής προσφοράς.


- Δηλαδή, ποια ήταν η φράση που σας είπε ο πρωθυπουργός και σας «κέντρισε» το πολιτικό αισθητήριο;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμπνέει ρεαλισμό και εμπιστοσύνη, μέσα από τον πολιτικό του λόγο και κυρίως, τις πράξεις του. Θυμάμαι πως όταν του εξέφρασα τις επιφυλάξεις μου, σε σχέση με τις αυξημένες επαγγελματικές μου υποχρεώσεις, μου είπε, «η ενασχόληση με τα κοινά στην εποχή μας, έχει λάβει χαρακτηριστικά καθήκοντος για τα παιδιά μας Θέμη, πάμε να τα αλλάξουμε όλα». Αυτή η φράση είναι ακριβώς ότι σας εξηγούσα νωρίτερα, είναι ο λόγος που ασχολούμαι με την πολιτική. Όχι η φιλοδοξία, όχι η εξουσία και σε καμία περίπτωση, το οικονομικό όφελος.

Επομένως, δεν χρειάστηκε 2η σκέψη για να δεχθώ με μεγάλη χαρά και πολύ άγχος, την τιμητική πρόταση να ενταχθώ ως υποψήφιος το 2019, αν και είχα μόλις 19 ημέρες μέχρι την Κυριακή των εκλογών.


- Η σύζυγός σας συνέβαλε στην εκλογική αναμέτρηση;

Χωρίς τη Ζωή, τίποτα δεν είναι εφικτό. Είναι η φίλη, η συνεργάτιδα, η σύντροφος και κυρίως, η μητέρα των παιδιών μας και συνοδοιπόρος στο μονοπάτι που μαζί χαράζουμε. Αντιλαμβάνεστε πως, όπως πάντα, έτσι και στην προεκλογική περίοδο, η συμβολή της είναι απόλυτα καθοριστική τόσο σε οργανωτικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, αυτό της ψυχολογικής στήριξης, της ενθάρρυνσης.


- Τι έχει αλλάξει στην ζωή σας και στην καθημερινότητα σας τα τελευταία δύο χρόνια που εκλεχτήκατε βουλευτής;

Πολλά ως προς το αντικείμενο της εργασίας, τίποτα στο χρόνο εργασίας. Δούλευα και εξακολουθώ να δουλεύω πολλές ώρες, με τη μόνη διαφορά πως πλέον, έχουν προστεθεί τα εβδομαδιαία ταξίδια Λαμία - Αθήνα.

Προσπαθώ, με κάθε δυνατό τρόπο, να μη μειώνω το χρόνο που αφιερώνω στην οικογένεια και στα παιδιά μου.

Σε ότι αφορά την επιχείρηση, έχω σταθεί τυχερός γιατί έχω εξαιρετικούς συνεργάτες και έτσι μπορώ να είμαι ήσυχος πως ακόμα και όταν λείπω, όλα δουλεύουν ρολόι.

Σε ότι αφορά στη Φθιώτιδα, εξακολουθώ να "κυνηγάω" τους ίδιους στόχους, από διαφορετική θέση: νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας, αξιοποίηση των ιαματικών μας πηγών, τουριστική ανάδειξη της περιοχής και φυσικά, έργα υποδομής και προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού.


- Πως αισθανθήκατε την πρώτη φορά που ανεβήκατε στο βήμα της Βουλής για να μιλήσετε;

Δέος και συγκίνηση, ένα συναίσθημα το οποίο δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ. Δεν σας κρύβω όμως πως αισθάνθηκα ταυτόχρονα και άγχος.

Για το αν θα καταφέρω να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις που συνεπάγεται το αξίωμα του Βουλευτή, για το αν θα φανώ αντάξιος των προσδοκιών των συμπολιτών μου στη Φθιώτιδα, οι οποίοι με εξέλεξαν εκπρόσωπό τους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Άγχος που επιλέγω να διατηρώ ώστε να μπορώ να γίνομαι καλύτερος, να διορθώνω λάθη και παραλείψεις, να πεισμώνω όταν συναντώ δυσκολίες.
- Πριν μπείτε στην πολιτική είχατε κολλήσει αρκετά ένσημα ως επιχειρηματίας. Πόσα χρόνια εργάζεστε;

Είναι σίγουρα πολύ λιγότερα, τα χρόνια που δεν εργάζομαι. Από μαθητής Γυμνασίου που επιδίωκα το χαρτζιλίκι για να μην ζητώ από τους γονείς μου περισσότερα χρήματα, έως και σήμερα, η δουλειά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Έμαθα να την σέβομαι και να την τιμώ, είτε από τη θέση του σερβιτόρου και του εργάτη στα χωράφια, είτε αργότερα ως ιδιοκτήτης μιας μικρής επιχείρησης εκτυπώσεων στη Λαμία και υπεύθυνος, παράλληλα, της μικρής ομάδας των συνεργατών μου.


- Πότε βγάλατε το πρώτο σας χαρτζιλίκι;

Ήμουν τελειόφοιτος της Β' Γυμνασίου, όταν είπα στη μάνα μου ότι θα δουλέψω στο καφενείο του χωριού μας και ως βοηθός του θείου μου που ήταν ελαιοχρωματιστής. Οι γονείς μας ποτέ δεν στέρησαν σε μένα και στον αδερφό μου, τα απαραίτητα εφόδια για να μεγαλώσουμε και να σπουδάσουμε αξιοπρεπώς. Παρόλα αυτά, φρόντισαν και τους ευχαριστώ γι΄αυτό, να μας γαλουχήσουν με ορισμένες αξίες, να μας διδάξουν ότι "τα αγαθά κόποις κτώνται" και πως, αν θέλουμε περισσότερα, πρέπει να αγωνιστούμε δίκαια και σκληρά γι΄αυτά.


- Έχετε κάνει κι άλλες δουλειές για να εξασφαλίσετε το χαρτζιλίκι σας ως φοιτητής;

Μα, φυσικά, όπως ίσως οι περισσότεροι φοιτητές και φοιτήτριες, Εργάστηκα ως service σε μερικά μαγαζιά, κυρίως στη Σάμο με την οποία διατηρώ ιδιαίτερες σχέσεις. Αργότερα, με το τέλος των σπουδών μου, απασχολήθηκα για μία δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα ως οικονομικό και διοικητικό στέλεχος, μέχρι το 2005. Τότε πήρα τη μεγάλη απόφαση να δημιουργήσω από το μηδέν τη δική μου επιχείρηση με εξειδίκευση στην αναδιοργάνωση επιχειρήσεων και τη συμμετοχή τους σε Ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα. Ένα χρόνο αργότερα, επέστρεψα στη γενέτειρά μου, τη Φθιώτιδα, επεκτείνοντας την επιχειρηματική μου δραστηριότητα με την ίδρυση επιχείρησης εκτυπώσεων στη Λαμία. Με λίγα λόγια, σε δουλειά να βρίσκομαι!


- Υπάρχει ελεύθερος χρόνος για έναν επιτυχημένο επιχειρηματία, δραστήριο βουλευτή, σύζυγο και πατέρα δύο μικρών παιδιών;

Νομίζω πως το κλειδί σε αυτή την ομολογουμένως δύσκολη εξίσωση, είναι η σωστή αξιοποίηση του χρόνου. Δεν σας κρύβω, βέβαια, πως ποτέ δεν θα μου είναι αρκετός ο χρόνος με τα παιδιά μου. Παρόλα αυτά, με αλληλοκατανόηση και κατάλληλο προγραμματισμό, έχουμε κατορθώσει να βρούμε ισορροπίες και στο σπίτι και στην επιχείρηση. Ευτυχώς, έχουμε πλέον έναν σπουδαίο "σύμμαχο" σε όλο αυτό, την τεχνολογία, η οποία πλέον μας επιτρέπει να δουλεύουμε από απόσταση, ακόμη και να λύνουμε ασκήσεις αριθμητικής με το Θάνο και την Όλγα, από το Εντευκτήριο της Βουλής.


- Ας υποθέσουμε ότι φιλοξενούσατε κάποιο σημαίνων καλεσμένο στο Νομό σας. Που θα τον ξεναγούσατε για να τον εντυπωσιάσετε; Ποια είναι τα σημεία που πρέπει να επισκεφτεί κάποιος για να απολαύσει καλό ψάρι, ωραίες παραλίες κτλ

Χρειάζομαι μία ολόκληρη συνέντευξη για να σας απαριθμήσω τις ομορφιές της Φθιώτιδας! Είναι ένας ευλογημένος τόπος στην καρδιά της Ελλάδας, που συνδυάζει μοναδικά το βουνό και τη θάλασσα, την ιστορία και την παράδοση, τη γαστρονομία και την καλή ποιότητα ζωής.

Πιστέψτε με, όπου και αν βρεθείτε στη Φθιώτιδα θα δείτε κάτι ωραίο: πανέμορφες παραλίες στην Ανατολική Φθιώτιδα, συναρπαστικά κατάφυτα μονοπάτια στην Οίτη και στο Καλλίδρομο, παραδοσιακούς οικισμούς στην Αμφίκλεια, στην Τιθορέα, στο Δομοκό. πλακόστρωτα στενά κάτω από το Κάστρο της Λαμίας, ιαματικά λουτρά στα Καμένα Βούρλα και στα Λουτρά Υπάτης.

θα γευτείτε τα αγνά κτηνοτροφικά προϊόντα της Δυτικής Φθιώτιδας, τα θαλασσινά σε όλα τα χωριά του παραλιακού μετώπου, τα ποιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα μας, το κελυφωτό φιστίκι και το ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά και τα παραδοσιακά γλυκά της, είτε με ζάχαρη είτε με ντόπια στέβια.

Ακόμη και ο πιο απαιτητικός επισκέπτης, θα εντυπωσιαστεί με τους θησαυρούς μας.13. Γνωρίζω πως είστε άνθρωπος που έχει καθημερινή επαφή με τους πολίτες, είστε μέσα στην κοινωνία. Ποιο κατά την γνώμη σας είναι αυτή την στιγμή το νούμερο ένα πρόβλημα που σας μεταφέρουν οι άνθρωποι της Φθιώτιδας;

Η ανεργία και επενδυτικός μαρασμός ως απότοκο της πολύχρονης κρίσης, το οποίο έχει υποστεί η ελληνική περιφέρεια και φυσικά η Φθιώτιδα.

Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα και φυσικά η Φθιώτιδα, έχουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη για προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία καλά πληρωμένων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης.

Σε εθνικό επίπεδο, έχουν ήδη ξεκινήσει σημαντικές επενδύσεις δισεκατομμυρίων όπως το Ελληνικό, ενώ έχουν ξεμπλοκάρει κομβικές δημόσιες υποδομές όπως ο Ε65, τη συμφωνία για τον οποίο, είχα την τιμή να εισηγηθώ στη Βουλή.

Είναι το αποτέλεσμα της σκληρής και επίμονης δουλειάς της Ελληνικής Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού μας, του Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη Φθιώτιδα, ένα εγχείρημα τέτοιου βεληνεκούς με πολλαπλά οφέλη στην τοπική οικονομία, είναι το έργο του Φυσικού Αερίου. Το ξεκινήσαμε το 2015, ως Περιφερειακή Αρχή τότε, και πλέον μπήκε σε τροχιά υλοποίησης ανοίγοντας νέες θέσεις εργασίας.

Ανάλογα οφέλη μπορεί να επιφέρει η τουριστική ανάπτυξη της Φθιώτιδας και ειδικότερα, η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και η ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας. Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου εστιάζω σε αυτό το θέμα για το οποίο έχω επανειλημμένως συναντηθεί και συζητήσει με τους αρμόδιους Υπουργούς, τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του. Είναι στόχοι που μπορούν να δώσουν λύσεις και να δημιουργήσουν οικονομία και ποιοτικές θέσεις εργασίας στην περιοχή, να κρατήσουν τους νέους και τις νέες μας στον τόπο τους.


Comments


bottom of page