Συνέντευξη του Βουλευτή Φθιώτιδας στην εφημερίδα "Η ώρα της Φωκίδας" και στην κ. Παναγιώτα Γιαννούλη.
1.Ως πρώην αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας τι πιστεύετε ότι απαιτεί η επόμενη μέρα για να επανεκκινήσουμε την κοινωνία και την οικονομία μας;
Οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι πρωτοφανείς και δυστυχώς το μέγεθός τους δεν μπορεί να εκτιμηθεί πλήρως, καθώς η υγειονομική κρίση είναι σε εξέλιξη.
Αναλογιζόμενη εγκαίρως η Κυβέρνηση το υψηλό βάρος που θα προκύψει στις αγορές, κυρίως όμως τις περιορισμένες δημοσιονομικές αντοχές της ελληνικής οικονομίας, πρωταγωνίστησε στην διεκδίκηση ενεργοποίησης των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, οι οποίες θα λειτουργούσαν ως δίχτυ προστασίας για την επιχειρηματικότητα και την εργασία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που ζήτησε την ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε αυτή την κατεύθυνση.
Η προσπάθεια απέδωσε καρπούς για την χώρα μας, η οποία διασφάλισε την συμμετοχή της σε πρόσθετες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίες σε συνδυασμό με τους πόρους της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027, το νέο ΕΣΠΑ δηλαδή, ξεπερνούν τα 72 δις ευρώ.
Ο στόχος της επόμενης ημέρας λοιπόν, είναι μέσω της ορθολογικής αξιοποίησης αυτών των πόρων, να επανεκκινήσει μια νέα αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ορθολογική αξιοποίηση για παράδειγμα είναι, οι πολιτικές στήριξης του πρωτογενή τομέα, οι οποίες μέσα από ένα στρατηγικό πλέγμα πρωτοβουλιών θα ενισχύσουν την δυναμική προσπάθεια των ελληνικών προϊόντων, να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει στις διεθνείς αγορές.
Γνωρίζετε ότι κατά τη θητεία μου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, δούλεψα πλάτη με πλάτη με τους αγρότες μας για να αποκτήσουν εξωστρέφεια τα, αξεπέραστης ποιότητας, αγροτικά μας προϊόντα.
Και το πετύχαμε, με τα προϊόντα της Στερεάς Ελλάδας, να ταξιδεύουν στα ράφια της Βόρειας Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας, κερδίζοντας και τον πιο απαιτητικό πελάτη.
Οι αγρότες όμως, έχουν ανάγκη από καλύτερη ποιότητα στη διαδικασία παραγωγής, ώστε και να την αυξήσουν, αλλά και να συνεχίσουν να επενδύουν στον τόπο τους.
Η μείωση του κόστους παραγωγής, είναι το ζητούμενο που θα εξελίξει τον πρωτογενή τομέα και περνά απαραιτήτως μέσα από την κατασκευή σύγχρονων έργων υποδομής: λιμνοδεξαμενών, ταμιευτήρων, μικρών φραγμάτων, κλειστών αρδευτικών δικτύων, αναδασμών κλπ.
Είμαι πεπεισμένος πως η εύφορη ελληνική γη, μπορεί να εκτοξεύσει την ελληνική οικονομία και να αναγεννήσει την Ελληνική Περιφέρεια!
2.Είστε ελεύθερος επαγγελματίας. Σας κάλυψαν τα μέτρα στήριξης, μιας που δραστηριοποιείστε στις εκτυπώσεις, έναν τομέα που έχει πληγεί πολύ σοβαρά από την πανδημία;
Γνωρίζετε καλά κυρία Γιαννούλη πως η ζωή μου, η δουλειά μου, είναι η επιχειρηματικότητα. Έχω την τύχη να βρίσκομαι στα έδρανα της Βουλής των Ελλήνων και να μην γνωρίζω από τα βιβλία ή τις περιγραφές τρίτων, την πραγματική διάσταση που έχει για τον επαγγελματία η κάλυψη της επιταγής, η μισθοδοσία και η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών. Συνεπώς, δεν θα ακούσετε ποτέ από εμένα να υποστηρίζω πως τα μέτρα στήριξης κάλυψαν το σύνολο των επιπτώσεων που προκάλεσε στις επιχειρήσεις η πανδημία. Άλλωστε, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, αυτό δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί στο σύνολο της ζημιάς που έχει προκληθεί.
Η αλήθεια είναι πως η Κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί μια παγκόσμια υγειονομική κρίση που είναι ακόμη σε πλήρη εξέλιξη και η οποία έχει προκαλέσει τεράστιες δυσμενείς συνέπειες στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ίδια μας την καθημερινότητα.
Η κρίση αυτή μάλιστα, βρήκε εμάς τους μικρούς επαγγελματίες, πάνω στη στιγμή που παλεύαμε να «βγάλουμε το κεφάλι μας απ΄το νερό», μετά από μια δεκαετή κρίση και τις συνέπειες των μνημονίων.
Παρόλα αυτά, επιδεικνύοντας γρήγορα και σωστά αντανακλαστικά, η Κυβέρνηση κατάφερε να αναχαιτίσει σημαντικό ποσοστό των συνεπειών της πανδημίας και να «οχυρώσει» τον επιχειρηματικό κόσμο με τα απαιτούμενα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ας έχουμε υπόψη πώς μέχρι σήμερα, το Κράτος έχει διαθέσει σε μέτρα στήριξης 27 δις ευρώ το 2020 και θα διαθέσει πάνω από 11,5 δις ευρώ για το 2021.
Αξίζει να αναφέρω πως στις 5 πρώτες επιστρεπτέες προκαταβολές, στη Φθιώτιδα ενισχύθηκαν 9.822 επιχειρήσεις με 48.018.944 €. Στη Φωκίδα αντίστοιχα, 1.184 επιχειρήσεις με 9.236.236 €.
Τα μέτρα είναι δυναμικά, ώστε σε κάθε χρονική στιγμή να αποδίδουν τα μέγιστα. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και τα πρόσφατα μέτρα στήριξης όπως η μερική επιχορήγηση και των 3 πρώτων επιστρεπτέων προκαταβολών, την οποία είχα θέσει και εγώ στο δημόσιο διάλογο και με ικανοποίηση είδα να υλοποιείται.
4. Η ΝΔ προηγείται με διψήφιο νούμερο στις δημοσκοπήσεις. Που οφείλεται αυτή η διαφορά κατά την άποψή σας και παρά τις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες;
Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ψήφισε την σημερινή Κυβέρνηση, για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, κατορθώνει να προωθεί τολμηρές μεταρρυθμίσεις, στηρίζοντας ταυτόχρονα και έμπρακτα, τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.
Έβρος, μεταναστευτικό, πανδημία με ισχνό ΕΣΥ το οποίο ενισχύσαμε με πάνω από 10.000 υγειονομικούς και υπερδιπλασιάσαμε τις ΜΕΘ, οικονομία εύθραυστη που όμως θωρακίζεται μέρα με τη μέρα, όπως μαρτυρούν και τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, φυσικές καταστροφές όπως ο Ιανός. Σε όλα αυτά, η Κυβέρνηση κατόρθωσε να ανταπεξέλθει και μάλιστα χωρίς να κάνει έκπτωση στο μεταρρυθμιστικό της έργο.
Γιατί παρά τα όποια λάθη, τα οποία και ο Πρωθυπουργός έχει αναγνωρίσει σε πολλές περιπτώσεις, η Κυβέρνηση αυτή παλεύει να τα διορθώσει, δίνει μάχες σε πολλά μέτωπα και τις κερδίζει.
Παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία, τους κινδύνους και τις καθημερινές τεράστιες ανάγκες, κάνουμε σημαντικά βήματα προς την αναπτυξιακή κατεύθυνση, συνεχίζουμε την νομοθέτηση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα.
Εργαζόμαστε ακατάπαυστα, για την διασφάλιση των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν ένα καλύτερο μέλλον στο μικρομεσαίο επαγγελματία, τον αγρότη, τον εργαζόμενο του καθημερινού μόχθου, το νέο άνθρωπο που τολμά τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα.
Η Νέα Δημοκρατία, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στηρίζεται στην ειλικρίνεια και στην εφαρμογή των προεκλογικών μας δεσμεύσεων, κάτι το οποίο η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν τήρησε. Εκεί πιθανώς να οφείλονται και τα ποσοστά που αναφέρετε.
Στο ότι ακόμη και κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες σε διεθνές επίπεδο, εργαζόμαστε ώστε να τιμήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο, το συμβόλαιο ευθύνης που υπογράψαμε με τον ελληνικό λαό τον Ιούλιο 2019.
5. Ο κόσμος δεν είναι ευχαριστημένος –και αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις- με τη ροή των εμβολιασμών. Σας απασχολεί το θέμα; Είστε υπέρ ή κατά της επίταξης γιατρών και δομών;
Ας δούμε τα δεδομένα χωρίς παρωπίδες. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, του POLITICO και άλλων διεθνών πηγών, βρίσκεται σταθερά μέσα στις 10 ευρωπαϊκές χώρες που έχουν τους υψηλότερους ρυθμούς εμβολιασμού.
Αξίζει δε να αναφέρω, ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πληγεί από τρία κύματα έως τώρα και κάποιες από αυτές μπαίνουν στο τέταρτο, όπως φαίνεται από τα νέα μέτρα που ανακοινώνουν τις τελευταίες μέρες η Γερμανία , η Ιταλία, η Γαλλία και άλλες χώρες.
Το μέτρο της επίταξης, προφανώς δεν αρέσει σε κανέναν.
Έχω όμως εμπιστοσύνη στην Εθνική Επιτροπή και στην Κυβέρνηση, χωρίς ποτέ φυσικά να διεκδικούμε το αλάθητο. Εφόσον κρίθηκε απαραίτητη η ενίσχυση του ΕΣΥ σε αυτή την τρίτη φάση της πανδημίας που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη, είμαι βέβαιος ότι όλοι οι ιδιώτες γιατροί θα προστρέξουν και θα σταθούν στο πλευρό των συμπολιτών μας που νοσούν.
Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ανθρωπότητα βρίσκεται σε έναν ανοικτό πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό, τον κορωνοϊό.
Έναν εχθρό τον οποίο ήδη μάχονται εδώ και ένα χρόνο, αδιάκοπα, ακούραστα, με απαράμιλλη γενναιότητα οι υγειονομικοί μας, όλοι οι συμπολίτες μας που συνθέτουν τις δημόσιες αλλά και τις ιδιωτικές δομές υγείας.
Που εργάζονται πέρα και πάνω από τα προσωπικά τους όρια, προκειμένου να προστατεύσουν όλους εμάς και που έχουν ήδη «αυτό-επιτάξει» επιτρέψτε μου την έκφραση, τους εαυτούς τους για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.
Ας παραδειγματιστούμε λοιπόν από αυτούς τους ανθρώπους και ας πράξουμε τα δέοντα.
6. Οι προανακριτικές διχάζουν την κοινωνία και είναι κινήσεις κόντρα στην «εθνική συμφιλίωση». Γιατί τις θεωρείτε απαραίτητες;
Οι προανακριτικές επιτροπές κάθε άλλο παρά διχασμό θα έπρεπε να προκαλούν. Είναι ένα ακόμα μέσο διερεύνησης καταγγελιών με σοβαρές ενδείξεις για ποινικές ευθύνες μελών της εκάστοτε Κυβέρνησης.
Αποτελεί διαδικασία, την οποία προβλέπει ο ίδιος ο Κανονισμός της Βουλής και λειτουργεί υπέρ της διαφάνειας, υπέρ της δικαιοσύνης και της λογοδοσίας απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Αυτά είναι τρία στοιχεία που ενισχύουν την εθνική συμφιλίωση και την εθνική ενότητα, καθώς τροφοδοτούν την εύρυθμη λειτουργία του κράτους.
Το ερώτημα λοιπόν, δεν είναι γιατί είναι απαραίτητη μια τέτοια επιτροπή, αλλά αν θα μπορούσε η Βουλή να μην ερευνήσει περαιτέρω τις υποθέσεις.
Ας δούμε την ουσία όμως. Η προανακριτική για τον κ. Παπαγγελόπουλο επεξεργάσθηκε συνολικά 7 ενδεχόμενα αδικήματα που περιλάμβαναν δωροληψία, εκβιασμούς, κατάχρηση εξουσίας έως εγκληματική οργάνωση.
Στην περίπτωση του κ. Παππά, ένα πρώην Υπουργός διερευνάται για αδικήματα που φέρεται ότι τέλεσε κατά την άσκηση των καθηκόντων του, τα οποία αφορούν σε δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και σε παράβαση καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.
Δεν χρειάζεται νομίζω να θυμίσω στους αναγνώστες μας, τις εξαγγελίες και τις λεκτικές παλινωδίες του κ. Τσίπρα, στη βάση των οποίων οικοδόμησε το πολιτικό αφήγημα που τον οδήγησε στη θέση του Πρωθυπουργού.
Θεωρώ λοιπόν, υποχρέωση της πολιτείας απέναντι σε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα, τη διαλεύκανση κάθε σκιώδους υπόθεσης που έχει να κάνει με άσκηση δημόσιου αξιώματος. Οι πολίτες δικαιούνται και πρέπει να γνωρίζουν την πάσα αλήθεια.
7.Η ΝΔ ως κόμμα εξουσίας έχει έντονα στοιχεία ανταγωνισμού σε επίπεδο στελεχιακού δυναμικού, αλλά και πολύ ισχυρά σημεία εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Αυτά τα φαινόμενα πιστεύετε ότι βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Κυριάκου Μητσοτάκη;
Η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Ο Ελληνικός λαός της έδωσε την αυτοδύναμη εντολή, να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στο ξέφωτο της καταιγίδας των μνημονίων, να ανασυγκροτήσει τον κρατικό μηχανισμό, να ανακτήσει τον ρόλο και την αξιοπιστία της χώρας στη διεθνή σκηνή, να στηρίξει τους αδύναμους συμπολίτες μας και τη μεσαία τάξη, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και συνθήκες δίκαιης ανάπτυξης για όλους.
Αυτή την ευθύνη διακυβέρνησης, υποστηρίζουν με θέρμη όλα μας τα στελέχη, μα το σημαντικότερο είναι ότι τυγχάνει της πολύπλευρης αποδοχής και των συμπολιτών μας που δεν στήριξαν με την ψήφο τους τη Νέα Δημοκρατία.
Συνεπώς, θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω με την διάγνωση στοιχείων εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ο Πρωθυπουργός που παρά τις δυσκολίες της συγκυρίας, επιτυγχάνει την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, εφαρμόζει απαρέγκλιτα τις πολιτικές που αντανακλούν και αναδεικνύουν την συνέπεια λόγων και έργων και χαίρει της απόλυτης στήριξης των στελεχών της παράταξης.
8.Κλείνετε σε λίγες μέρες 21 μήνες εκλεγμένος βουλευτής. Υπάρχει κάτι που σας δυσκόλεψε ή σας πίεσε πολύ σε σημείο που να βρεθείτε σε δίλημμα;
Με το χέρι στην καρδιά, κυρία Γιαννούλη θα σας πω μια λέξη: γραφειοκρατία. Αν κάτι με απογοήτευσε και με αποθάρρυνε αρκετές φορές, είναι αυτά τα «γρανάζια» που κρατάνε καθηλωμένη τη χώρα μας εδώ και δεκαετίες, αποτρέποντας πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης.
Να σας δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Την επομένη της ορκωμοσίας μου στη Βουλή άνοιξα τον φάκελο της αξιοποίησης των ιαματικών πηγών της Φθιώτιδας. Κυριολεκτώ.
Μετά από σειρά συναντήσεων και ενεργειών, συνειδητοποίησα ότι από το 2015 έως το 2019, δεν είχε επιλυθεί σχεδόν κανένα διαδικαστικό θέμα στην αναγνώριση των πηγών, στη διευθέτηση δασικών και αρχαιολογικών ζητημάτων, στη σύνταξη των φακέλων για να ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση των ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ κ.λπ.
Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, ένα άλλο μεγάλο αγκάθι της Φθιώτιδας. Το ίδιο. Τόσα χρόνια βαλτωμένη σε νομικά αδιέξοδα.
Πιστεύω κατανοείτε την απογοήτευση μου, η οποία με έκανε εύλογα να αναρωτηθώ αν αξίζει κανείς να μετέχει ενεργά στο δημόσιο βίο.
Η απάντηση βέβαια ήρθε πολύ γρήγορα και νομίζω ότι με έκανε να πεισμώσω. Να υποσχεθώ στον εαυτό μου να μην επιτρέψει στη γραφειοκρατία να μπει εμπόδιο στην πρόοδο του τόπου μας, κάνοντας ότι περνά από το χέρι μου.
Συνεργάζομαι στενά με τα αρμόδια Υπουργεία για όλα τα αναπτυξιακά θέματα της Φθιώτιδας, στενότερα θα έλεγα με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη και καταθέτω συγκεκριμένες προτάσεις στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, που έχει πάντα ανοιχτές τις πόρτες του γραφείου του.
Είμαι από αυτούς που δεν μπήκαν στην πολιτική για να κάνουν καριέρα, να κοντράρονται στα έδρανα της Βουλής χωρίς διακύβευμα και να μιλούν για λύσεις. Θέλω να γίνω μέρος της λύσης. Να αξιοποιήσω την ευκαιρία που έδωσαν οι συμπατριώτες μου με την ψήφο τους, για να βοηθήσω τη Φθιώτιδα να πάει μπροστά, να γίνει πραγματικά ισχυρή, να προοδεύει και να κρατά τα παιδιά της στον τόπο που γεννήθηκαν.
9. Μεταναστευτικό και Στερεά. Ποια είναι η λύση σε επίπεδο χ
ώρας και ποια περιθώρια υπάρχουν για περαιτέρω φιλοξενία στη Στερεά;
Οφείλω να ομολογήσω ότι το μεταναστευτικό ήταν γόρδιος δεσμός για την Κυβέρνηση, ένα πρόβλημα για δυνατούς λύτες καθώς εμπεριείχε και παραμέτρους εκτός των δικών μας συνόρων.
Τι κάναμε λοιπόν; Πιάσαμε το πρόβλημα από την αρχή, σταθεροποιήσαμε και μειώσαμε τις μεταναστευτικές ροές με πραγματικά χαμηλά επίπεδα αν σκεφτείτε ότι υπάρχει μείωση στις αφίξεις κατά 89% τον Φεβρουάριο του 2021 σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020. Με νομοθετικές παρεμβάσεις και άμεσες ενέργειες, επιταχύναμε τις διαδικασίες έκδοσης ασύλου, θέσαμε τη λειτουργία των ΜΚΟ σε καλύτερη βάση, αποσυμφορίσαμε τις νησιωτικές δομές και βελτιώσαμε τις υποδομές τους.
Ταυτόχρονα, διεθνοποιήσαμε το ζήτημα ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και από την πλευρά της ΕΕ απέναντι σε κάθε προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας.
Το επόμενο βήμα πρέπει και είμαι βέβαιος ότι θα γίνει βάσει του προγραμματισμού, να είναι η αποσυμφόρηση και της ηπειρωτικής Ελλάδα με σταδιακή μείωση των δομών φιλοξενίας.
Κατά γενική ομολογία, η Στερεά Ελλάδα και η Φθιώτιδα, όπου το γνωρίζω από πρώτο χέρι, έχουν σηκώσει μεγάλο έως και δυσανάλογο βάρος στην μεταναστευτική κρίση, με υποδειγματική κοινωνική ευαισθησία έως και σήμερα.
10.Φθιώτιδα – Φωκίδα, εκτός από το γεγονός ότι πριν μερικές δεκαετίες ήταν ένας νομός συνδέονται με πολλά κοινά προβλήματα. Ο διαγώνιος άξονας είναι ένα από τα θέματα που μας ενώνουν. Έχουμε «δικαίωμα στην ελπίδα» για το συγκεκριμένο έργο, από την παρούσα κυβέρνηση;
Οι δύο περιφερειακές ενότητες έχουν εκτός από κοινά σύνορα και αρκετές ομοιότητες στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και στις φυσικές ιδιαιτερότητες που έχουν. Οι οποίες αν αξιοποιηθούν κατάλληλα μπορούν να μετατραπούν σε πλεονεκτήματα, σε "δυνατά χαρτιά" ανάπτυξης.
Κομβικής σημασίας βέβαια, για κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια, είναι και η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων, όπως ο Ε-65, ο άξονας Λαμία-Καρπενήσι και φυσικά, ο διαγώνιος άξονας Λαμία – Άμφισσα – Αντίρριο.
Είναι αρτηρίες διευρωπαϊκού χαρακτήρα, που θα συνδέουν τέσσερις περιφέρειες της χώρας, τη Δυτική Ελλάδα, τη Στερεά και τη Θεσσαλία και την Ήπειρο αλλά και εμπορικά λιμάνια της χώρας, όπως την Πάτρα με το Βόλο.
Ειδικότερα ο διαγώνιος άξονας, δεν σας κρύβω ότι αποτελεί ένα αρκετά φιλόδοξο, πολύπλοκο και κοστοβόρο έργο, το οποίο όμως μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στις εμπορικές σχέσεις των περιοχών μας κάνοντας, παράλληλα, συντομότερες και ασφαλέστερες τις μετακινήσεις.
Υπάρχουν αναπτυξιακές προοπτικές σε συνδυασμό με τα λιμάνια της περιοχής και για δημιουργία εμπορευματικών κόμβων όπως για παράδειγμα στην περιοχή της Στυλίδας και στο ομώνυμο λιμάνι.
Θεωρώ λοιπόν ότι παρά τις δυσκολίες, αξίζει να το κυνηγήσουμε.
Ήδη, συντελείται μια εξαιρετική προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, με πρωτοβουλία του καλού συναδέλφου, φίλου και Γ. Γ. της κοινοβουλευτικής μας ομάδας, Γιάννη Μπούγα, στην οποία δήλωσα παρών από την πρώτη στιγμή.
11. Η Στερεά και η Φθιώτιδα έχουν περιθώρια προσέλκυσης ξένων επενδυτικών κεφαλαίων και αν ναι σε ποιους τομείς και πως μπορεί να επιτευχθεί η μέγιστη απορρόφηση;
Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα και φυσικά η Φθιώτιδα και η Φωκίδα, έχουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη για προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία καλά πληρωμένων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης.
Σε εθνικό επίπεδο, βλέπουμε να ξεκινούν μετά από πολύμηνη προσπάθεια, μεγάλες επενδύσεις δισεκατομμυρίων όπως το Ελληνικό και τα μεταλλεία Χρυσού, στην οποία είχα την τιμή να είμαι ο εισηγητής της επενδυτικής συμφωνίας στη Βουλή.
Ένα πρώτο βήμα έγινε όμως και στη Φθιώτιδα με το έργο του Φυσικού Αερίου, το οποίο μπήκε επιτέλους σε τροχιά υλοποίησης.
Από το 2015, όταν ως Περιφερειακή Αρχή παρουσιάσαμε την ιδέα για την επέκταση δίκτυο Φυσικού Αερίου στη Στερεά Ελλάδα στην Κομισιόν, μέχρι σήμερα, έχουμε διανύσει μεγάλο δρόμο για να έρθει επιτέλους το φυσικό αέριο στη Στερεά Ελλάδα, στη Λαμία, στην Άμφισσα, στα σπίτια μας. Είναι ένα εγχείρημα με πολλαπλά οφέλη στην τοπική οικονομία και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μείωση του ενεργειακού κόστους και περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Ανάλογες αναπτυξιακές προοπτικές έχει και η τουριστική ανάπτυξη της Φθιώτιδας, άμεσα συνδεμένη με την αξιοποίηση του ιαματικού πλούτου που διαθέτουμε, μαζί με την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.
Η Φθιώτιδα, ξέρετε, είναι ο νομός με τον μεγαλύτερο αριθμό ιαματικών πηγών στη χώρα. Σίγουρα, θα γνωρίζετε την ιαματική πηγή Θερμοπυλών, τις Λουτροπόλεις των Καμένων Βούρλων, της Υπάτης και του Πλατυστόμου.
Κάθε προσπάθεια ορθολογικής αξιοποίησης του φυσικού ιαματικού μας πλούτου και ιδιαίτερα στην κατεύθυνση του Τουρισμού Υγείας, προϋποθέτει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο που να απλουστεύει, να διευκολύνει και να επιταχύνει σημαντικά τις επενδυτικές διαδικασίες.
Εκεί ακριβώς εστιάζω. Στην επιτάχυνση όλων των διαδικασιών που απαιτούνται ώστε να καταστεί η Φθιώτιδα προορισμός για τον Τουρισμό Υγείας, το «next best thing» στον τομέα του ιαματικού τουρισμού και της ευεξίας .
Έχω θέσει λεπτομερώς το θέμα στους αρμόδιους Υπουργούς, στον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του Μαξίμου ώστε να μπει σε τροχιά υλοποίησης. Σε εβδομαδιαία βάση παρακολουθώ τα βήματα προόδου από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ ώστε σύντομα να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες που θα σημάνουν και την έναρξη των διαγωνισμών για την αξιοποίηση των ιαματικών ακινήτων.
Είναι ένα επενδυτικό εγχείρημα που μπορεί να μεταμορφώσει ολοκληρωτικά, το οικονομικό αποτύπωμα της Φθιώτιδας και της ευρύτερης περιοχής.
12. Αυτοδιοίκηση ή κεντρική πολιτική σκηνή και γιατί;
Με κάθε ειλικρίνεια, θα σας πω πως μικρή σημασία έχει η θέση από την οποία υπηρετείς, αν υπηρετείς τίμια και αντάξια της εμπιστοσύνης των πολιτών.
Η αυτοδιοίκηση σου δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάζεις, να διασφαλίζεις χρηματοδοτήσεις, να υλοποιείς πολιτικές και έργα που γίνονται άμεσα αντιληπτά από τους πολίτες. Η κεντρική πολιτική σκηνή από την άλλη, σου επιτρέπει να επεξεργάζεσαι, να διαμορφώνεις και να νομοθετείς στρατηγικές, με όρους τοπικής και εθνικής ανάπτυξης.
Πιστεύω ότι όποιος θέλει να προσφέρει, έστω ένα μικρό λιθαράκι στην πρόοδο και στην ανάπτυξη του τόπου μας, μπορεί να κάνει μέσα από κάθε δημόσιο αξίωμα.
Αυτό το οποίο ζητώ από την πρώτη μέρα ενασχόλησής μου με τα κοινά και πρωτίστως από εμένα τον ίδιο, είναι αποτελεσματικότητα και συνέπεια λόγων και πράξεων.
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε το Σάββατο 27.03.2021 στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ" : http://orafok.gr/articleviews.php?id=26182
Comments