Λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης της Διεύθυνσης Υδάτων Στερεάς Ελλάδας ζητά ο Θέμης Χειμάρας

Μέτρα για να επιταχυνθεί η έκδοση αδειών χρήσης νερού, προτάσσει ο Βουλευτής Φθιώτιδας.

Με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος κ. Κ. Χατζηδάκη, Εσωτερικών κ. Π. Θεοδωρικάκο και Εργασίας κ. Ι. Βρούτση, ο Βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας Θέμης Χειμάρας προτείνει τρόπους να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση της Διεύθυνσης Υδάτων Στερεάς Ελλάδας, η οποία, σήμερα, απαρτίζεται από μόλις 9 υπαλλήλους, όταν στην αντίστοιχη Διεύθυνση Υδάτων Θεσσαλίας, απασχολούνται 19 άτομα.

Οι φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων δεν επαρκούν για τον όγκο των ζητημάτων που καλείται να διεκπεραιώσει η Υπηρεσία, όπως είναι η υποχρεωτική καταγραφή των υφιστάμενων σημείων υδροληψίας (γεωτρήσεις-πηγάδια) στο ηλεκτρονικό μητρώο ΕΜΣΥ, οι άδειες χρήσης νερού κάθε είδους υδροληψιών και οι γνωμοδοτήσεις επί των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) οποιουδήποτε έργου ή δραστηριότητας που κάνει χρήση νερού.

Μόνο στη Διεύθυνση Υδάτων Στερεάς Ελλάδας, οι φάκελοι αδειοδότησης υφιστάμενων σημείων υδροληψίας εκτιμάται να φθάνουν τους 15.000, ενώ αναμένονται πλέον των 10.000 ακόμη από περιοχές όπως η Ιστιαία, η Μακρακώμη, η Λοκρίδα και άλλες, οι οποίες έχουν διαβιβάσει μικρό αριθμό σχετικών αιτήσεων. Σε αναμονή για χορήγηση άδειας χρήσης νερού βρίσκονται, επιπλέον, και επενδυτικά σχέδια, όπως είναι για παράδειγμα περίπου 80 ιχθυ