top of page

"Εξομολογήσεις" με τη Σάσα Σταμάτη, στην εφημερίδα "Παραπολιτικά" | 29.05.2021

Η συνέντευξη δημοσιεύφθηκε στην εφημερίδα "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ", το Σάββατο 29.05.2021 .


- Ένας επιχειρηματίας πως αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική;

Για να έχω μερίδιο στην ευθύνη.

Τι εννοώ;

Έχω εργαστεί σε διάφορες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, για δέκα χρόνια.

Πριν 15 χρόνια αποφάσισα πως θέλω να εργάζομαι στην δική μου δουλειά.

Με μια μικρή ομάδα νέων και ορεξάτων ανθρώπων, ξεκίνησα μια μικρή επιχείρηση εκτυπώσεων. Δουλέψαμε σκληρά, κολυμπήσαμε απέναντι στο ρεύμα την περίοδο της δεκαετούς κρίσης των μνημονίων και της υπερφορολόγησης και ακόμη και σήμερα δεν μπορώ να σου πω ότι τα καταφέραμε. Η αλήθεια είναι ότι παλεύουμε να παραμείνουμε όρθιοι. Αντιλαμβάνεσαι πως η ζωή μου, η δουλειά μου, είναι η επιχειρηματικότητα.

Εκεί βρίσκεται η πρώτη αιτία της ενασχόλησης με τα κοινά. Δεν θέλω να αποφασίζουν για το μέλλον των ελεύθερων επαγγελματιών, των μικρών επιχειρηματιών και των εργαζομένων τους, πολιτικοί που μαθαίνουν την πραγματική ζωή της αγοράς, μέσα από τα βιβλία και τις περιγραφές τρίτων.

Ξέρεις είναι μεγάλο θέμα να βρίσκεσαι στα έδρανα της Βουλής των Ελλήνων, βιώνοντας τη πραγματική διάσταση που έχει για τον επαγγελματία η κάλυψη της επιταγής, η μισθοδοσία και η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών.


Video από τη συνέντευξη στο "Σάσα...Σταμάτα" και στο timeline.gr


- Άλλος λόγος; Η Φθιώτιδα;

Η δεύτερη αιτία, νομίζω μας αφορά όλους.

Είμαι πατέρας του Θάνου και της Όλγας, 10 και 8 ετών αντίστοιχα και σύζυγος της Ζωής. Ζούμε στη Λαμία, τα παιδιά μας μεγαλώνουν εκεί, η Ζωή δουλεύει ως Οδοντίατρος εκεί. Το μέλλον του τόπου μου, είναι άμεσα συνδεδεμένο με το μέλλον συμπολιτών μου, της ζωής μου, της οικογένειάς μου, της δουλειάς μου.

Η Φθιώτιδα είναι ένας μαγικός τόπος και διαθέτει καλά κρυμμένους θησαυρούς που πρέπει να αναδειχθούν, να αξιοποιηθούν και να δημιουργήσουν οικονομία εκεί που δεν υπάρχει. Θέλω ο τόπος μου να γίνει προορισμός, να δημιουργηθούν επαγγελματικές ευκαιρίες που θα καλύπτουν τις προσδοκίες των παιδιών μας.

Γι’ αυτό, αντί να φωνάζω καίγεται-καίγεται εκ του ασφαλούς, «μπήκα στη φωτιά».

Θα ήταν υποκριτικό αν δεν σου έλεγα, η τρίτη αιτία βρίσκεται στα πρώτα ερεθίσματα που υπήρξαν από πολύ νωρίς στη ζωή μου, λόγω και της ενασχόλησης του πατέρα μου με τα κοινά.

Εάν συνδυάσεις τις παραπάνω αιτίες, με την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τιμόνι της παράταξης που υπηρετώ από παιδί, νομίζω πως εύκολα βρίσκεις την απάντηση στο ερώτημά σου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν και παραμένει ο σωστός άνθρωπος, στη σωστή θέση, τη σωστή στιγμή. Ο Πρόεδρος λοιπόν, απεύθυνε προσκλητήριο στήριξης της νέας προσπάθειας, σε ανθρώπους της αγοράς και φαίνεται πως ενέπνευσε πολλούς. Γι’ αυτό και το σύνολο θα σου έλεγα των νέων συναδέλφων, Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, προέρχεται από την πραγματική οικονομία.


- Ποιοι είναι οι στόχοι σου;

Τα προβλήματα του κόσμου είναι πολλά. Αναμφίβολα στα μάτια των περισσοτέρων συμπολιτών μας και ιδίως των νέων, οι λέξεις αξιοκρατία και ανάπτυξη, συνήθως προκαλούν γέλιο και ειρωνεία. Η δεκαετής οικονομική κρίση γκρέμισε τα όνειρα της νεολαίας μας. Απογοήτευσε την γενιά μου, η οποία πρέπει να εργάζεται όχι για να δημιουργήσει, αλλά για να επιβιώσει, να διασφαλίσει τα απαραίτητα.

Στόχος μου είναι να είμαι χρήσιμος και αποτελεσματικός, για την χώρα μου και τον τόπο μου.

Να βοηθήσω ως απλός στρατιώτης, με όλες μου τις δυνάμεις, τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να ανακτήσει το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας, να επανεκκινήσει την οικονομία μας σε στέρεα θεμέλια, να διασφαλίσει την παροχή ίσων ευκαιριών για όλους.

Αναμφίβολα λοιπόν, το διακύβευμα της επόμενης ημέρας είναι να αλλάξουμε αυτά που μας κράτησαν πίσω, τις παθογένειες που δημιουργούσαν εμπόδια σε οτιδήποτε θα μπορούσε να ευνοήσει την ανάπτυξη της χώρας μας. Σε όποιον επιλέξει να αξιολογήσει την πορεία της Κυβέρνησης από την πρώτη ημέρα, χωρίς παρωπίδες, θα διαπιστώσει πως παρά την πανδημία και τις επιπτώσεις της, παραμένουμε πιστοί στις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, μειώνουμε τη φορολογία, ενισχύουμε τις επενδύσεις, αξιοποιούμε ψηφιακά εργαλεία για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, παλεύουμε να δημιουργήσουμε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Σε ότι αφορά τη Φθιώτιδα, πρωταρχικός στόχος μου είναι να καταστεί προορισμός τουρισμού υγείας και ευεξίας, εκμεταλλευόμενη τον φυσικό πλούτο των ιαματικών πηγών που διαθέτει σε πολύ μεγάλη επάρκεια και δυστυχώς, μέχρι σήμερα, παραμένουν αναξιοποίητες.


- Πολύ προχωρημένο το ακούω αυτό. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν αξιοποιηθεί οι ιαματικές πηγές;

Συνοψίζονται όλα σε μια λέξη: γραφειοκρατία. Είναι αυτά τα «γρανάζια» που κρατάνε καθηλωμένη τη χώρα μας εδώ και δεκαετίες, αποτρέποντας πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης.

Ασχολήθηκα πολύ με το θέμα από το 2015 ως Αντιπεριφερειάρχης και την επομένη της ορκωμοσίας μου στη Βουλή άνοιξα ξανά τον φάκελο της αξιοποίησης των ιαματικών πηγών της Φθιώτιδας. Κυριολεκτώ.

Μετά από σειρά συναντήσεων και ενεργειών, συνειδητοποίησα ότι από το 2015 έως το 2019, δεν είχε επιλυθεί σχεδόν κανένα διαδικαστικό θέμα.

Πιστεύω κατανοείς την απογοήτευση μου, η οποία με έκανε εύλογα να αναρωτηθώ αν αξίζει κανείς να μετέχει ενεργά στο δημόσιο βίο.

Η απάντηση βέβαια ήρθε πολύ γρήγορα και νομίζω ότι με έκανε να πεισμώσω. Να υποσχεθώ στον εαυτό μου να μην επιτρέψει στη γραφειοκρατία να μπει εμπόδιο στην πρόοδο του τόπου μας, κάνοντας ότι περνά από το χέρι μου.

Συνεργάζομαι στενά για το θέμα με τα συναρμόδια Υπουργεία, στενότερα θα έλεγα με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη και κρατώ ενήμερο τον κ Πρωθυπουργό, ο οποίος έχει πάντα ανοιχτές τις πόρτες του γραφείου του.



- Έχεις κάνει δουλειές για το μεροκάματο;

Μια και δυο;

Αν και οι δικοί μου δεν στέρησαν σε εμένα και τον αδερφό μου τα βασικά, από μικροί θέλαμε να βγάζουμε τα δικά μας χρήματα.

Μαθητής γυμνασίου, δούλευα τα καλοκαίρια ως βοηθός σερβιτόρου σε καφενείο του χωριού μου και ως βοηθός ελαιοχρωματιστή με έναν θείο μου.

Την περίοδο εκείνη, η παραγωγή καπνού άνθιζε στα χωριά μας και οι ανάγκες για χέρια εργασίας στα χωράφια την περίοδο της συγκομιδής ήταν τεράστιες. Συνεπώς, όλοι οι πιτσιρικάδες δουλεύαμε στα χωράφια των συγχωριανών μας και μάλιστα θυμάμαι ότι παίρναμε πολύ καλό μεροκάματο. Μεταξύ μας, μεγάλο σχολείο να δουλέψεις εργάτης γης σε εκείνη την ηλικία.

Στη συνέχεια ως φοιτητής, δούλευα τα καλοκαίρια σε Bar στη πανέμορφη Σάμο, με την οποία έχω ιδιαίτερες σχέσεις και φιλίες.

Σε αυτές τις δουλειές και τα μεροκάματα πιστεύω πως οφείλεται και η μετέπειτα επιλογή να δημιουργήσω την δική μου δουλειά. Το ίδιο προσπαθώ να εμφυσήσω και στα παιδιά μου.


- Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής σου;

Η γέννηση του πρώτου μου παιδιού, του Θάνου, ήταν η πιο δύσκολη και η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής μου.

Ο προγραμματισμός του ιατρού μας ήταν να γεννήσουμε με φυσιολογικό τοκετό. Ενώ αναμέναμε με την Ζωή περίπου 20 ώρες και είχα ζητήσει να είμαι μέσα κατά την διάρκειά του, μια επιπλοκή στο βρέφος ανέτρεψε την πορεία των πραγμάτων. Σταμάτησε να έχει φυσιολογικές αναπνοές και κάποια στιγμή βλέπω ανήσυχο τον Ιατρό μας, αδελφικό φίλο και εξαίρετο επιστήμονα. Μετά από ελάχιστα λεπτά, άρχισε να φωνάζει πως πρέπει να βγάλουμε το παιδί άμεσα, γιατί υπάρχει πρόβλημα. Θυμάμαι να φεύγουμε από την αίθουσα αναμονής του χειρουργείου τρέχοντας, να φωνάζει «τώρα-τώρα» στις νοσοκόμες και να με βγάζουν σηκωτό έξω.

Κατέρρευσα. Το κάθε λεπτό ήταν αιώνας. Καταλαβαίνεις, πρώτο παιδί, απειρία κ.λπ.

Μετά από λίγη ώρα ενημερώθηκα πως όλα ήγαν καλά, είδα τη Ζωή και δίπλα της το μωρό μας που έκλαιγε γοερά. Πήρα τον γιό μου στην αγκαλιά μου και σταμάτησε αμέσως.

Εκεί βίωσα την πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής μου.

- Τι μουσική ακούς; Ποιος είναι ο αγαπημένος σου τραγουδιστής;

Ακούω τα πάντα, αλλά θα έλεγα πως παραμένω αθεράπευτος ροκάς.

Έχει να κάνει βέβαια με τη διάθεση και την ώρα. Μου αρέσει να ακούω με τους κολλητούς μου Γιάννη Αγγελάκα και να διασκεδάζω με Αντώνη Ρέμο.


- Χορεύεις;

Σπάνια. Ξέρω να χορεύω, αλλά δεν θα έλεγα πως είναι το δυνατό μου χαρτί.


- Με την γυναίκα σου πως γνωριστήκατε.

Πριν 18 χρόνια σε έναν γάμο κοινού μας οικογενειακού φίλου. Είχαμε πάει με τους γονείς μας και η Ζωή δεν γνώριζε πολύ κόσμο. Οι γονείς μας ήταν φίλοι και μου ζήτησαν να την πάρω μαζί μου στη παρέα της νεολαίας και να τη προσέχω.

Ήταν 18 κι εγώ 27 ετών. Από εκείνο το βράδυ μέχρι σήμερα την προσέχω… Είμαι υπεύθυνος εγώ.


- Μαγειρεύεις;

Θα πω με κάθε ειλικρίνεια πως μαγειρεύω μόνο στη σχάρα!

Μπορώ να ψήσω τα πάντα στο μπάρμπεκιου. Μέχρι εκεί όμως.

Επέτρεψέ μου όμως να σου πω, πως η Φθιώτιδα μπορεί να ικανοποιήσει κάθε επισκέπτη με τα γνήσια, ποιοτικά και αγνά προϊόντας της. Έχει πολύ νόστιμα ντόπια κρέατα και την ίδια στιγμή τα θαλασσινά του Μαλιακού κόλπου είναι εξαιρετικά. Για σβήσιμο, διαθέτουμε απίστευτα παραδοσιακά γλυκά, είτε με ζάχαρη είτε με την δική μας LA MIA-STEVIA! Σε περιμένω.


- Ποιο είναι το motto σου;

Μην αφήνεις τίποτα στην τύχη και τίποτα για αύριο, αν σήμερα, μπορείς να κάνεις κάτι γι’ αυτό.

Έτσι κι αλλιώς, με επιχείρηση, οικογένεια και Βουλή, χρόνος δεν περισσεύει!


- Τι ομάδα είσαι; Πηγαίνεις στο γήπεδο;

Ολυμπιακός μέχρι το κόκκαλο. Η καλύτερή μου είναι να παρακολουθώ το θρύλο με τον γιό μου στο Καραϊσκάκης και η αλήθεια είναι ότι μας έχει λείψει πολύ.





bottom of page