top of page

Ομιλία Θέμη Χειμάρα στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργού Επικρατείας για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ



Στη συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργού Επικρατείας με τίτλο «Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας, Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής», τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας Θέμης Χειμάρας.


Ενδεικτική της ομιλίας του, είναι η δήλωσή του στην οποία αναφέρει:

« Υπάρχουν ακόμα πολλά κενά που πρέπει να καλυφθούν, ώστε τα άτομα με κάθε μορφής αναπηρία να αποκτήσουν προσβασιμότητα σε κάθε πτυχή του δημόσιου βίου.

Ένα τέτοιο κενό είναι η έλλειψη μετα-γυμνασιακής δομής δια βίου εκπαίδευσης για τα ΑμεΑ. Μετά την αποφοίτησή τους από τα ΕΕΕΕΚ, οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους επωμίζονται όλο το βάρος της φροντίδας τους, ενώ συχνά να αντεπεξέλθουν. Τα ίδια τα ΑμεΑ απομονώνονται και σταματούν τη δημιουργική απασχόληση και την καλλιέργεια των δεξιοτήτων τους.

Με τη σύσταση της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας που σήμερα θεσμοθετούμε, το ζήτημα αυτό μπορεί και πρέπει να εξετασθεί εκ νέου, πάντα σε συνεργασία με τους συλλογικούς φορείς των ΑμεΑ, ώστε να βρούμε και να εφαρμόσουμε τη βέλτιστη λύση.

Πολύτιμη όμως είναι και η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ.

Μπορεί να αφουγκραστεί τις ανάγκες τους ταχύτερα και καλύτερα, δίνοντας άμεσες λύσεις με δράσεις σαν αυτή που υλοποιήσαμε το 2018 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για τη δωρεάν χορήγηση ηλεκτροκίνητων αμαξιδίων ΑμεΑ σε άπορους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας».

---

Ολόκληρη η ομιλία:





bottom of page