top of page

Επιχειρηματικότητα & Εξωστρέφεια

Από την αρχή, προτεραιότητα μου αποτέλεσε η διαμόρφωση ενός φιλικού κλίματος για την ανάπτυξη υγιούς επιχειρηματικότητας που θα σέβεται τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον, θα ωφελεί την κοινωνία (εργασία, απασχόληση) δημιουργώντας παράλληλα εκείνες τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη ζωή (ευημερία).Τέτοιες προτεραιότητες αποκτούν κεντρικό ρόλο στη δόμηση πολιτικών για τη διαμόρφωση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος μέσα στο οποίο θα ευδοκιμήσει η προσπάθεια του Ανθρώπου να παράγει και να δημιουργεί. Να ωφεληθεί. Να ζήσει καλύτερα.

Εργάστηκα  προς την κατεύθυνση αυτή. Ως Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εξωστρέφειας & Αναπτυξιακού Προγραμματισμού προσπάθησα από κοινού με τους συνεργάτες μου να δημιουργήσω ευκαιρίες για την ανάπτυξη οικονομικής δραστηριότητας με χαρακτηριστικά εξωστρέφειας και δεκτικότητας σε νέα οράματα και προκλήσεις. Στην προσπάθεια αυτή, τον Σεπτέμβριο του 2017, ιδρύθηκε το Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρήσεων (ΚΥΕ) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Πρόκειται για μια δομή που λειτουργεί ως φορέας υποστήριξης, συντονισμού και διασύνδεσης για την υποστήριξη των υφιστάμενων επιχειρήσεων και την προσέλκυση νέων επενδυτών. Για κάθε επιχειρηματία της Στερεάς Ελλάδας, μικρό, μεγάλο, υποψήφιο. Περισσότερες από 200 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα δέχτηκαν τις υπηρεσίες ενημέρωσης του ΚΥΕ συμβάλλοντας στην εύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων και στην αξιοποίηση οικονομικών ενισχύσεων από συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά Προγράμματα ενισχύοντας το τοπικό επιχειρείν.

Κινηθήκαμε σε όλους τους παραγωγικούς τομείς που συνθέτουν την οικονομία της περιοχής μας. Επιδιώξαμε συνεργασίες με τα Τοπικά και Διμερή Επιμελητήρια, με Συνδέσμους Βιομηχάνων και Εξαγωγέων, με θεσμικούς φορείς και τοπικούς παράγοντες. Προγραμματίσαμε και υλοποιήσαμε δράσεις για τον τουρισμό, την αγροδιατροφή, τον πολιτισμό, δράσεις με οικονομική, κοινωνική και αναπτυξιακή πολλαπλασιαστική ισχύ. Και όλα αυτά, μέσα στο πλαίσιο της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Με έμφαση στην καινοτομία και την έρευνα. Σε όλη αυτή την προσπάθεια, ιδιαίτερο ρόλο κατέχει ο πρωτογενής τομέας, η φυτική και ζωική παραγωγή και η αλιεία. Στο επίκεντρο της πολιτικής μας ήταν πάντα ο άνθρωπος.

θέλω...

η φθιωτιδα να ειναι ο τοποσ  που θα μπορουν

να ζησουν, να εργαστουν και να δημιουργησουν

τα παιδια μασ!

θεμησ χειμαρασ

Βουλευτής Φθιώτιδας

Ο ίδιος προσωπικά και οι συνεργάτες μου, δώσαμε μεγάλη βαρύτητα, προτεραιότητα στους παραγωγούς. Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε δίπλα τους, στα χωράφια τους στις μονάδες παραγωγής που διατηρούν. Σε πραγματικό χρόνο καταγράψαμε μαζί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, δώσαμε από κοινού λύσεις κερδίσαμε τη μάχη με την εξωστρέφεια. Υποστηρίξαμε έμπρακτα την προσπάθειά τους για την ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας μέσα από την οικονομική ενίσχυση της συμμετοχής τους σε πληθώρα εκθέσεων με διεθνή και πανελλήνια εμβέλεια. Πρωτοβουλία την οποία ανέλαβα και νιώθω υπερήφανος για αυτή. ΜΑΖΙ,λοιπόν, πλάτη με πλάτη εργαστήκαμε για την προβολή και τη διάδοση των προϊόντων τους. Διαπεριφερειακά, μέσα από τη συμμετοχή σε εκθέσεις το εξωτερικό, κάνοντας γνωστά τα προϊόντα τους στις  Διεθνείς αγορές.

Ξεκινήσαμε την προσπάθεια το 2016 συμμετέχοντας σε 4 εκθέσεις με 40 επιχειρηματίες. Συνεχίσαμε δυναμικά το 2017 με 10 συμμετοχές και 175 επιχειρηματίες, ενώ το 2018 συμμετείχαμε ως Περιφέρεια σε 17 εκθέσεις με 331 επιχειρηματίες. Μέχρι τώρα, το πρώτο εξάμηνο του 2019, 172 επιχειρηματίες συμμετείχαν σε 11 εκθέσεις.Το αποτέλεσμα; Ενθαρρυντικό. Απτό και άμεσα μετρήσιμο. Οι επιχειρηματικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν, αυξήθηκαν από 700 το 2017, σε 2.531 το 2018, ενώ   για το πρώτο εξάμηνο του 2019 ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 1.704 που οδήγησαν στην κατάκτηση νέων αγορών από τους επιχειρηματίες της Περιφέρειάς μας.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, η σύγχρονη πραγματικότητα απαιτεί την ανάπτυξη δυναμικών πολιτικών που ευνοούν τον υγιή ανταγωνισμό και  την ευγενή άμιλλα με έμφαση στην ποιότητα. Στη δουλειά μας. Στην καθημερινότητά μας. ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗ ΖΩΗ. Μια τέτοια κοινωνία, ανακτά τη χαμένη εμπιστοσύνη της προς τους θεσμούς, συμβάλλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας, αναζητά ένα σταθερό και δίκαιο ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς και φυσικά δέχεται την επιχειρηματικότητα ως σημείο εκκίνησης προόδου, ευημερίας και υλοποίησης στόχων. Απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσουμε και αυτό το στοίχημα είναι η ειλικρίνεια, η  πίστη και  η υπομονή. Τρία χαρακτηριστικά ανέξοδα που κανενας δεν να σε αποκλείσει από το να τα αποκτήσεις ενώ ταυτόχρονα δε δρουν ανταγωνιστικά μεταξύ τους.

bottom of page