Επιχειρηματικότητα – Εξωστρέφεια

«Θέλω η Φθιώτιδα να είναι ο τόπος που θα μπορούν να ζήσουν, να εργαστούν και να δημιουργήσουν τα παιδιά μας».

Επιχειρηματικότητα

Από την αρχή, προτεραιότητα μου αποτέλεσεη διαμόρφωση ενός φιλικού κλίματος για την ανάπτυξη υγιούς επιχειρηματικότητας που θα σέβεται τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον.

Θα ωφελεί την κοινωνία (εργασία, απασχόληση) και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη ζωή (ευημερία).

Τέτοιες προτεραιότητες, αποκτούν κεντρικό ρόλο στη δόμηση πολιτικών για τη διαμόρφωση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος μέσα στο οποίο θα ευδοκιμήσει η προσπάθεια του Ανθρώπου ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ και ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ. ΝΑ ΩΦΕΛΗΘΕΙ. ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.

Εργάστηκα προς την κατεύθυνση αυτή.

Προσπάθησα να δημιουργήσω ευκαιρίες για την ανάπτυξη οικονομικής δραστηριότητας με χαρακτηριστικά εξωστρέφειας και δεκτικότητας σε νέα οράματα και προκλήσεις.

Στην προσπάθεια αυτή, τον Σεπτέμβριο του 2017, ιδρύθηκε το Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρήσεων (ΚΥΕ) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Πρόκειται για μια δομή που λειτουργεί ως φορέας υποστήριξης, συντονισμού και διασύνδεσης για την υποστήριξη των υφιστάμενων επιχειρήσεων και την προσέλκυση νέων επενδυτών.

Για κάθε επιχειρηματία της Στερεάς Ελλάδας: μικρό, μεγάλο, υποψήφιο.

Περισσότερες από 200 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα δέχτηκαν της υπηρεσίες ενημέρωσης του ΚΥΕ συμβάλλοντας στην εύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων και στην αξιοποίηση οικονομικών ενισχύσεων από συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά Προγράμματα ενισχύοντας το τοπικό επιχειρείν.

Κινήθηκα σε όλους τους παραγωγικούς τομείς που συνθέτουν την οικονομία της Περιοχής μας.

Επεδίωξα συνεργασίες με τα Τοπικά και Διμερή Επιμελητήρια, με Συνδέσμους Βιομηχάνων και Εξαγωγέων, με θεσμικούς φορείς και τοπικούς παράγοντες.

Προγραμματίσαμε και υλοποιήσαμε.

Και όλα αυτά, μέσα στο πλαίσιο της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Για την καινοτομία και την έρευνα. Τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Την Αγροδιατροφή.

Σε αυτή την προσπάθεια ιδιαίτερο ρόλο κατέχει ο πρωτογενής τομέας. Η φυτική και ζωική παραγωγή. Η αλιεία. Οι παραγωγοί μας.

Πήγα κοντά τους. Στο χώρο τους. Στα χωράφια και στις μονάδες τους.

Υποστήριξα έμπρακτα την προσπάθειά τους για την ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας μέσα από την οικονομική ενίσχυση της συμμετοχής τους σε πληθώρα εκθέσεων με διεθνή και πανελλήνια εμβέλεια.

Μια πρωτοβουλία που ανέλαβα και νιώθω υπερήφανος για αυτή.

ΜΑΖΙ εργαστήκαμε για την προβολή και τη διάδοση των προϊόντων τους. Διαπεριφερειακά. Στο εξωτερικό. Στις Διεθνείς αγορές.

Ξεκινήσαμε την προσπάθεια το 2016 συμμετέχοντας σε 4 εκθέσεις με 40 επιχειρηματίες.

Συνεχίσαμε δυναμικά το 2017 με 10 συμμετοχές και 175 επιχειρηματίες, ενώ το 2018 συμμετείχαμε ως Περιφέρεια σε 17 εκθέσεις με 331 επιχειρηματίες.

Μέχρι τώρα, το πρώτο εξάμηνο του 2019, 172 επιχειρηματίες συμμετείχαν σε 11 εκθέσεις.

Το αποτέλεσμα; Ενθαρρυντικό. Μετρήσιμο.

Οι επιχειρηματικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν, αυξήθηκαν από 700 το 2017, σε 2.531 το 2018, ενώ   για το πρώτο εξάμηνο του 2019 ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 1.704 που οδήγησαν στην κατάκτηση νέων αγορών από τους επιχειρηματίες της Περιφέρειάς μας.

Συνοψίζοντας, η σύγχρονη πραγματικότητα θέλει την ανάπτυξη πολιτικών που ευνοούν τον υγιή ανταγωνισμό και την ευγενή άμιλλα. Την ποιότητα.

Στη δουλειά μας. Στην καθημερινότητά μας. ΣΤΗΝ ΊΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗ ΖΩΗ.

Μια τέτοια κοινωνία

  • ανακτά τη χαμένη εμπιστοσύνη της προς τους θεσμούς,
  • βοηθά την επανεκκίνηση της οικονομίας,
  • αναζητά ένα σταθερό και δίκαιο ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, και

ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΩΣ ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ, ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΊΗΣΗΣ ΣΤΟΧΩΝ.

Το μόνο που χρειάζεται είναι ειλικρίνεια, πίστη και υπομονή.

Και που να συλλογιστεί κανείς ότι και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά είναι ανέξοδα,

κανένας δεν μπορεί να σε αποκλείσει από το να τα αποκτήσεις,

 ενώ ταυτόχρονα,

δεν δρουν ανταγωνιστικά μεταξύ τους.